tirsdag, januar 21, 2025
ForsideBliv en bedre talerSådan får du styr på dine nerver: Hold en god tale med...

Sådan får du styr på dine nerver: Hold en god tale med selvsikkerhed

De fleste bliver nervøse, når de skal holde tale. Det er helt naturligt, men det må selvfølgelig ikke fylde så meget, at du ikke kan tænke på andet. Lær at få styr på dine nerver.

Vi får ofte fortalt, at sommerfugle i maven rent faktisk kan være en god ting. Særligt i eksamenssituationer, hvor det handler om at præstere sit ypperste. Det kan lyde som det glade vanvid, men det er ikke kun en myte – det er faktisk hundrede procent korrekt. Adrenalin, som vi producerer, når vi skal yde noget særligt, hjælper os med at skærpe fokus på den opgave, vi står overfor. Derfor er alt nervøsitet ikke nødvendigvis dårligt. Det handler bare om at få dine nerver til at kæmpe med dig i stedet for imod dig.

Husk at forberede dig i god tid

Jo mere, du ved omkring det emne, du skal tale om, jo bedre er det. Hvis du gerne vil have styr på nervesystemet, handler det altså om at forberede sig i god tid. Det nytter ikke noget at gøre det i sidste øjeblik, for så vil du med sikkerhed bare blive endnu mere nervøs.

Kend rammerne på forhånd

Sørg for at undersøge, hvor du skal tale henne. Hvordan ser lokalet ud? Er der nogle stolper eller andet, du skal være opmærksom på? Er det meningen, du skal bruge mikrofon? Og endelig bør du også afklare, om det er muligt at anvende en PowerPoint-præsentation, inden du går i gang med at fremstille en. Der er intet, som kan forstærke nervøsiteten mere end at have forberedt sig på et scenarie, der slet ikke kan lade sig gøre. Så gør dig din research, og sørg for at ankomme i god tid, så du er sikker på, at du altid kan nå at gå over til en plan B.

Øv dig på forhånd

Det bedste du kan gøre, hvis du vil berolige dit nervesystem, er at gennemgå din præsentation flere gange. Mange dropper typisk øvelsesdelen, men det er en skam, for du vinder rigtig meget på at finde ud af, om det, du har forberedt, virker, når du siger det højt. Der er stor forskel på skrift og på tale – og det kan man luge ud i under en generalprøve.

Sørg for, at din åbning sidder lige i skabet

De første sekunder af en tale er altid de mest nervepirrende. Derfor bør du have fokus på, at din åbning sidder lige i skabet. Det giver dig selvtillid til at fortsætte – samtidig får du meget effektivt skjult din usikkerhed over for publikum.

Smil, du er på

Det kan betale sig at tage ja-hatten på, når man stiller sig op foran et publikum. For mens vi smiler, sender vores hjerne beroligende signalstoffer rundt i kroppen, og det sænker dit stressniveau og får dig til at blive mere rolig.

Du virker ofte mere selvsikker, end du føler dig

Hvis du kan få en kollega eller ven til at optage din præsentation, så udnyt endelig den situation. For det giver en ny indsigt at se sig selv være på. Langt de fleste, som evaluerer egen præstation, vil indse, at de slet ikke ser så nervøse ud, som de føler sig. Det er vigtigt selvindsigt. For det betyder, at du måske slet ikke virker usikker, selvom det er den følelser, du oplever indeni.


Brug for hjælp til at skrive en god tale? Kontakt os herunder:

    Redaktionen
    Redaktionen
    Hos TaleEksperten får du nyttige artikler og guides til alt med taleskrivning. Vi er professionelle taleskrivere med mange års erfaring, så du er garanteret tips og tricks i højeste kvalitet. Hvis du vil i kontakt med os, kan du altid skrive til kontakt@taleeksperten.dk.

    Populære artikler

    Læs også...