Har du lyst til at skrive en god fødselsdagstale til fødselaren, men er du i tvivl om, hvordan du bærer dig ad? Her får du fem simple råd til, hvordan du kan skrive en succesfuld tale.
1) Lav research
Det er altid en god idé at starte med at researche på materialet til din tale i god tid. For det er typisk sværere, end man tror at udvælge de rigtige historier om fødselaren. Mange vil opleve, at de er kommet på detektivarbejde. For det kræver omhu og tid at finde og ikke mindst udvælge de bedste historier fra hukommelsen. Målet med en fødselsdagstale er, at du med så få ord som muligt får beskrevet hvorfor og hvad der gør fødselaren til et vidunderligt menneske.
Mangler du selv inspiration og er tom for idéer, kan du med fordel søge gode råd fra familiemedlemmer eller venner omkring fødselaren. De har muligvis nogle andre perspektiver på fødselaren, end du selv har. Det kan måske også hjælpe dig til at udvælge de anekdoter, der beskriver fødselaren allerbedst.
2) Undgå at være grov
Det er ikke alle, der forstå talegenren til fulde. Indimellem oplever vi nok alle sammen talere, der ender med at hænge fødselaren ud i stedet for at hylde vedkommende. I taler må man selvfølgelig altid gerne drille lidt kærligt, men pointen med en tale er, at den skal hylde. Mange misforstår simpelthen budskabet om, at en god tale gerne skal få de øvrige gæster til at grine. Det er rigtigt forstået, at humor i taler er et godt redskab, men det må aldrig opstå på bekostning af festens hovedperson.
En fødselsdagstale bør i stedet fokusere på at anerkende fødselarens gode karaktertræk og bidrag til familieliv og venskaber. Hvis du anvender humor i talen, skal du være meget bevidst om, at du ikke støder, men i stedet har nogle underfundige og sjove observationer, som dagens hovedperson også kan grine af.
3) Kend dit publikum
Det er helt afgørende, at du på forhånd undersøger, hvem der ellers er gæster til fødselsdagsfesten. Det er klart, at der er stor forskel på, om selskabet er blandet mellem venner og familie – eller kun har en af målgrupperne. For en tale kun til venner vil helt sikkert være langt mere munter, end hvis der også er familiemedlemmer til stede.
Venner kan sige nogle ting, mens familier kan sige noget andet. Så en tale skal altid tilpasses det publikum, der skal lytte til den. Det er dog ikke nødvendigt at kende samtlige inviterede på gæstelisten. Bare du finder ud af sammensætningen, så du kan dosere din fødselsdagstale rigtigt.
4) Hold tonen let og festlig
Når du udvælger anekdoter, der skal hylde fødselaren, så vælg de lette og sjove anekdoter. Stemningen skal være god – og det skal du bidrage til.
Derfor skal en fødselsdagstale heller ikke slukke den gode stemning. Så selvom fødselaren måske har været der for dig igennem en stor sorg, så sørg alligevel for, at det ikke kommer til at fylde for meget. Husk igen, at fødselsdagstalen handler om at fejre fødselaren.
5) Husk det indlysende
En fødselsdagstale skal selvfølgelig også adressere et stort tillykke. Derudover er det god stil at udvise taknemmelighed over at være med til festen.