Rigtig mange mennesker kæmper med angsten for at holde tale. Det er helt normalt. Selv i toppen af dansk erhvervsliv kæmper nogle ledere med fobien. Men hvordan får man bedst bugt med angsten, når der skal holdes tale?
For mange mennesker kan det være decideret angstprovokerende at holde tale eller oplæg foran en større forsamling af mennesker. Men selvom det er helt normalt, føles det jo stadig dybt ubehageligt at kæmpe med sceneskræk. Ikke desto mindre kan det for mange være beroligende at vide, at de ikke er alene med følelsen. Den er desværre meget udbredt. Men med nogle få fokuspunkter kan du forbedre din egen situation betragteligt og ende med at blive mere rolig med at være på og holde tale.
1. Fokuser på publikum
Mange vælger at starte deres taleskrivning med at dykke ned i anekdoterne og emnet, der skal forene byggestenene i en tale. Men det kan faktisk ofte give et bedre afsæt at starte med at kigge på, hvem publikum er.
Du kan med fordel stille dig selv en masse spørgsmål, som hvad vil dit publikum gerne vil vide? Hvad er deres forudsætninger for at forstå dig? Ved I det samme? Eller er din viden mere detaljeret eller specialiseret? Du kan altså med fordel identificere dit publikums behov – og tilpasse dit budskab og dine anekdoter på den baggrund. Når du fokuserer på publikum, kommer du automatisk til at træde lidt i baggrunden som formidler af den viden, de efterspørger. Du træder altså ind i rollen som facilitator frem for performancekunstner.
2. Hold et positivt mindset
Det er typisk i timerne og minutterne umiddelbart før, du skal være på, at angsten for alvor presser sig på. Men inden din hjerne begynder at fokusere på, hvad der kan gå galt, så bør du stoppe dit tankemylder. Brug kræfter på at tænke på, at du er hyret ind, fordi publikum gerne vil have din hjælp, din ekspertise eller blik på en bestemt sag eller person.
Hvis du bevidst forsøger at tvinge dig selv til at tænke positive tanker, vil nervøsiteten formindskes af sig selv. Måske ikke allerførste gang, men med tiden vil din hjerne lære, at der slet ikke er nogen grund til at være så meget i alarmberedskab.
3. Hold få fokuspunkter
Når vi taler til større forsamlinger, er mange af os tilbøjelige til at scanne det rum, vi står i. Vi prøver at holde øjenkontakt med alle på én gang – og resultatet er som regel, at vi bliver mere nervøse.
Du skal i virkeligheden tænke talesituationen sådan, at alle i rummet er kommet for at lytte til dig – en til en. Men du kan jo af gode grunde ikke holde øjenkontakt en til en med alle. Så udvælg nogle få trygge positioner i rummet, hvor du etablerer øjenkontakt med et par stykker. Hvis du vælger nogle bagerst i rummet eller helt ude i kanten af lokalet, vil flere føle, at du taler direkte til dem. Men ved at holde blikket fast fokuseret på nogle få, undgår du at forstærke den nervøsitet, der sidder i din krop. For du forstærker den med garanti, hvis du ikke giver dig selv lov til at møde et par venlige øjne eller to.
Det var tre gode råd til, hvordan du indstiller dit mindset mere konstruktiv, inden du træder op foran et publikum og holde tale. God fornøjels