Det er svært at skrive en god gommens fars tale. Måske fordi mange af os slet ikke har lært, hvad der er allervigtigst, når man formidler mundtligt. Her får du de vigtigste råd, inden du sætter dig til tastaturet for at skrive talen.
Man kan godt panikke lidt over de forventninger, ens nærmeste har til ens taleevner, når det gælder de helt store begivenheder i livet. Når du står over for at holde gommens fars tale, er det sikkert med en ambivalent følelse, fordi du gerne vil præstere dit ypperste, men ikke er helt klar over, hvad der forventes af dig. Men det er der råd for.
1) Gør det kort, og gør det godt
En god tale varer sjældent længere end 10 minutter. Det betyder, at du er tvunget til at fatte dig i korthed. Du bør derfor på forhånd droppe den kronologiske historie om din søns opvækst. Hvis du fortæller hele gommens livshistorie, så kommer gæsterne helt sikkert til at kede sig bravt. Husk at en bryllupstale skal hylde brudeparrets kærlighed til hinanden. Gommens fars tale skal derfor afspejle festens tema og selvfølgelig byde din svigerdatter velkommen til familien.
2) Talepapirer er helt okay at medbringe
Hvis du skriver gommens fars tale ordret ned, så stress ikke over, at du skal kunne den udenad. Det er selvfølgelig altid en rigtig god idé at øve sig på forhånd, så du følger dig hjemme i talen. Men det kræver umanerligt god husketeknik at memorere en tale fuldstændig. Og husk på at selv Dronning Margrethe og Kronprins Frederik arbejder med talepapir, så du er ikke alene om huskebesvær.
3) Tak ikke for meget
Det er altid en god idé at takke, men det er en balancegang. For hvis du takker mange, men ikke alle, vil det virke stødende på den lille gruppe, du ikke henvender dig til. Så forsøg at takke så bredt som muligt.
4) Udvælg gode anekdoter
En god taler er aldrig bedre end de historier, der puttes i den. Det er derfor altid en rigtig god idé at udvælge sine anekdoter med omhu. Find gerne nogle, der kan underbygge kærlighedstemaet. De bedste historier er altid dem, der både er lidt rørende, men også har et element af humor indbygget i sig.
5) Vær opmærksom på kropssprog
Når du øver din tale, så prøv at filme dig selv. Det er altid en god idé at evaluere sig selv. Og i dag har alle mobiltelefoner jo kamera, så det er let at gennemføre. Når du har optaget din tale, kan du analysere dig frem til, om du får brugt dit kropssprog aktivt. Hvis du ikke anvender gestik, kan du jo forsøge at inkorporere det. For det kan gøre din tale mere levende. Det er lettere at fastholde gæsternes opmærksomhed, hvis du tager hele den retoriske værktøjskasse i brug. Herunder kropssprog.
6) Hyr en professionel taleskriver til opgaven
Hvis du ikke magter at skrive gommens fars tale selv, så findes der taleskrivere, som ved, hvad de laver. Så drømmer du om at stå med en personlig tale, der kan imponere din søn, svigerdatter og alle gæsterne, kan du også vælge at hyre professionel hjælp.