onsdag, januar 22, 2025
ForsideBliv en bedre talerFor følelsesladet? Sådan holder du tale alligevel

For følelsesladet? Sådan holder du tale alligevel

Der er mange, som døjer med at blive for følelsesladede, når de holder tale eller giver interviews. Vi hjælper hvert år rigtig mange kunder med at håndtere deres følelser bedre, så de lettere kan performe foran andre mennesker. På den måde vendes de stærke følelser til en styrke frem for en ulempe.

Hvordan lærer man at håndtere følelserne, hvis de begynder at tage overhånd? Vi guider hvert år hundredvis af kunder til at gøre sig fri af følelsernes skygge. Det er klart, at hvis tilstanden nærmer sig angst, så kan det være nødvendigt med intensiv coaching, før du lærer at mestre opgaven. Men vi har her samlet tre simple råd, der kan hjælpe dig bedre på vej, når du kæmper med invaliderende følelser, inden en tale eller et interview.

1. Hvad er problemet med at vise følelser?

Ligesom kognitiv psykologi ofte stiller spørgsmålet: ”Hvad er det værste, der kan ske?”, så kan du også med fordel spørge dig selv, hvad problemet egentlig er med, at du viser følelser, når du holder tale. Hvis du står til et bryllup, og din datter eller søn skal giftes, er det kun naturligt, hvis du bliver rørt. Og inviteres du til en konference med ofre for uhelbredelig sygdom, er det ligeledes kun naturligt, hvis du oplever, at følelserne trænger sig på, når du skal tale om så rørende emner.

Følelserne kan naturligvis vække ubehag, men hvis du lærer at håndtere dem og byder dem velkommen, kan de faktisk ende med at gøre din præsentation bedre. Hvem erindrer ikke den oprørte Greta Thunberg i et angreb på verdens ledere, hvor hun adresserer deres manglende handling som katastrofalt. Hvis Greta ikke havde haft det følelsesmæssige engagement i klimakrisen, er det tvivlsomt, om hun havde haft det samme talerør.

Pointen er, at det kan være fint at dæmpe følelserne, men det vil i mange tilfælde være fejlagtigt helt at forsøge at fjerne dem. De bedste taler er ofte dem, der rører publikum – og det gør du bedst, hvis du kan overføre dit engagement til andre. Så hvis du fælder en tåre eller fornemmer en klump i halsen, kan det egentlig bare ende med, at du vinder en masse sympati fra dit publikum.

2. Giv dig selv lov til at trække vejret

Hvis du oplever klumpen i halsen, den bævende stemme eller tårerne, der presser sig på, så husk at stoppe op et øjeblik. Træk vejret dybt – gerne flere gange. Sørg for at give dig selv ro i stedet for at forcere situationen.

Her handler det om at genvinde roen og få overskuddet tilbage. Det gør du bedst ved at bøje hovedet i nogle sekunder og trække vejret dybt – og kig så op og forsæt, når du føler dig klar til det.

3. Gør talen lidt mindre personlig

Ofte giver de personlige fortællinger en klump i halsen. Langt de fleste ville ikke mærke følelser, hvis de blev bedt om at læse en lovtekst op. Dermed ikke sagt, at man ikke kan blive nervøs for at stille sig op foran et publikum, men det er det personlige, som gør følelserne svære at håndtere.

Men det er selvfølgelig ikke nogen let opgave at gøre en tale personlig, samtidig med at man trækker det mest sårbare ud.

Strategisk kunne man i stedet for en ’jeg-fortælling’ zoome lidt ud på et mere generelt plan – og dosere den personlige fortælling til et eller meget få eksempler.

Det giver typisk et helt andet overskud til taleren, hvis talen skrives, så den veksler mellem det generelle og personlige. Det er min erfaring, at følelserne bliver meget lettere at håndtere, hvis de fylder mindre.

Det allerbedste råd er at indlede generelt, så man etablerer et mindre følelsesladet momentum, inden man udleverer de personlige anekdoter.

Jeg vil ønske dig held og lykke med din tale. Du er som altid velkommen til at tage kontakt, hvis du ikke kan få skrevet en tale, der finder den rette balance.


Brug for hjælp til at skrive en god tale? Kontakt os herunder:

    Redaktionen
    Redaktionen
    Hos TaleEksperten får du nyttige artikler og guides til alt med taleskrivning. Vi er professionelle taleskrivere med mange års erfaring, så du er garanteret tips og tricks i højeste kvalitet. Hvis du vil i kontakt med os, kan du altid skrive til kontakt@taleeksperten.dk.

    Populære artikler

    Læs også...