Nogle mennesker elsker at være på, mens andre hader det. Men de fleste kommer ikke uden om at holde et oplæg eller en tale indimellem. Heldigvis er der hjælp at hente.
Det hører med til vores kultur, at vi i undervisningssammenhænge eller på arbejdspladsen nogle gange rejser os op og holder et fagligt oplæg. Eller i sociale sammenhænge skal sige et par ord ved et bryllup eller måske en begravelse.
Med et lille hurtigt regnestykke betyder det, at en gennemsnitsdansker holder mindst et par håndfulde oplæg eller taler igennem et liv. Nogle selvfølgelig mange flere. Men uanset om du kan lide det eller ej, så kommer du nok ikke udenom det – og du kan med meget få tricks gøre din performance langt bedre. På den måde risikerer du heller ikke at ende med, at din vittighed falder helt til jorden, eller at publikum mister interessen for din tale eller dit oplæg.
Det er typisk de samme strategier, der virker godt, uanset om du holder tale i professionel eller privat sammenhæng.
1. Øv din mikrofonteknik
Indimellem kan vi være tvunget til at bruge en mikrofon, hvilket i sig selv kan få de fleste til at panikke totalt. Men hvis du gerne vil holde en vellykket tale, så kræver det, at du rent faktisk lærer mikrofonen at kende. For det er ikke ligegyldigt, hvor langt du er fra mikrofonen. Det rigtige mellemrum er nøglen til en vellykket lyd.
Det skal være højt, men ikke for højt. Lyden skal helst heller ikke være skrattende, så man mister opmærksomheden på indholdet. Det er derfor vigtigt at finjustere din lyd, så du kan holde din tale klart og tydeligt.
Hvis du ingen mikrofonerfaring har, så kan det være en god idé at alliere sig med en god ven og en mikrofon, så du kan få sparring på, hvor langt fra mikrofonen, du skal placere din mund.
2. Gør det kort
”Kill your darlings” siger man i journalistikken, når man har skrevet for meget tekst til, hvad er plads til i avisen. For langt er ikke nødvendigvis godt. Det kræver derfor hård selvdisciplin at komme direkte til sagen. Og det er også afgørende, at du mestrer denne selvkritik, hvis du vil holde en god tale. Hvis du vil motivere med dine ord, bør dit fokus være kort og præcist. For jo mere langhåret det bliver, jo flere vil mentalt falde fra undervejs. Du mister hurtigt folks opmærksomhed, så derfor bør din tale aldrig blive længere end 10 minutter.
3. Tilpas talen til publikum
Det er altid vigtigt, at du tilpasser indhold og tone og appellerer specifikt til det publikum, du står overfor. Det er klart, at et fagligt oplæg foran kollegaer kan have flere fagudtryk, end hvis du skal forklare dit arbejdsliv foran en skoleklasse.
Du bør altid analysere dig frem til, hvad dit publikum gerne vil høre og så appellere til netop dem. Det handler altid om at finde den rette balance mellem, hvad du ønsker at sige – og hvad publikum kan rumme at høre.
4. Vælg et budskab, og hold dig til det
En god tale varierer typisk et sted mellem 7 og 12 minutter. Det betyder, du ikke har ret meget tid at gøre godt med. Du gør derfor altid klogt i at komme direkte til sagen. Hvis du først begynder at tale udenom det, du egentlig gerne vil sige, er der ret stor sandsynlighed for, at du mister publikums opmærksomhed. De begynder måske at dagdrømme, tjekke sociale medier i smug, eller hvad det nu kan være. Det handler om at fange publikums opmærksomhed med det samme, hvilket du bedst gør med et specifikt og vinklet budskab.
5. Tal langsomt
Når vi bliver nervøse, har de fleste af os en tilbøjelighed til at sætte taletempoet i vejret. Så tving dig selv til at tale langsomt – også langsommere end, hvad der virker naturligt for dig.
Du kan med fordel optage dig selv i naturlige og trygge omgivelser, så du på den måde får syn for sagen. Som hovedregel siger vi, at en hurtig taler leverer omkring 160 ord i minuttet, mens en langsom taler vil nå at sige omkring 100 ord i minuttet. Gennemsnittet ligger derfor omkring 130 ord per minut.
En formel tale kræver et lidt langsommere tempo end en uformel tale. Så hvis du kan sigte efter 120 ord per minut, vil du nå et rimeligt tempo, hvor du virker rolig – uden at forcere situationen eller trække den i langdrag.
6. Levér gerne et par humoristiske tvist undervejs
Hvis du formulerer nogle sjove punchlines undervejs i din tale, kan du løfte stemningen betragteligt. Men det er en svær disciplin, fordi det hurtigt kan blive for meget.
Det er jo budskabet i din tale eller dit oplæg, der skal fylde – og ikke dig.
Derfor er det også vigtigt, når du bruger humor, at den appellerer bredt, så det ikke kun er dine venner, men også den 70-årige ældre kvinde, der kan grine med. Men igen handler det selvfølgelig om at forstå, hvem dit publikum er.
Lidt selvironi er også okay i moderate mængder, men omvendt bør du være varsom med at lave sjov på andres bekostning, for det kan ende med at falde negativt tilbage på dig. Så humor er en svær og krævende disciplin, men når det gøres rigtigt og godt, kan det virkelig løfte en tale til nye højder.
7. Husk at gentagelser er naturlige i taler
I skolesammenhænge har du med stor sandsynlighed lært, at gentagelser helst skal undgås, men den regel glæder ikke for taler. En god tale vil ofte gentage, fordi det er en af de teknikker, man kan bruge til at markere vigtige budskaber. I taler kan man jo ikke highlighte en passage, som man kan i skriftsprog – eller lige lave en click bait-overskrift. Taler kræver derfor, at vi anvender nogle helt andre teknikker som f.eks. gentagelser.